Hoe help ik mijn kind met angst

Hoe help ik mijn kind met angst?

De afgelopen jaren van de pandemie waren beangstigend. We moesten ons leven veranderen om meer thuis te zijn. We leefden en werkten volledig vanuit huis. We maakten ons zorgen over onze gezondheid en de gezondheid van onze kinderen. Veel volwassenen voelden zich angstig omdat zoveel onzeker leek. Het is geen verrassing dat de onrust ook onze kinderen treft.

De wens om te leren hoe kinderen met angst om te gaan, komt steeds vaker voor naarmate ouders veranderingen in de stemmingen, prestaties en meer van hun kinderen vaststellen. Dit zijn ernstige problemen en we raden altijd aan professionele hulp te zoeken. Maar om je kind met angst of depressie te kunnen helpen, is het ook belangrijk om inzicht te krijgen in wat ze doormaken en hoe jij jezelf kunt versterken door actie te ondernemen.

Sommigen vinden het moeilijk te geloven dat er bij kinderen ernstige psychische stoornissen zoals depressie en angst bestaan. De waarheid is dat volwassenen niet de enigen zijn die te maken hebben met depressie en angst, vooral tijdens een wereldwijde pandemie. Kinderen zijn niet vrijgesteld van het voelen van de strijd en angstige situaties. In feite ervaren de meeste kinderen tijdens moeilijke situaties een gevoel dat lijkt op verdriet. Als ouders is het belangrijk dat we leren hoe we kinderen kunnen helpen omgaan met angst.

Als je je afvraagt hoe je kinderen kunt helpen omgaan met angst, is de eerste stap om ze serieus te nemen. Alleen omdat je hun worstelingen fysiek niet kunt zien, wil nog niet zeggen dat ze er niet zijn. Onze emoties zijn krachtig en kinderen en tieners hebben nog geen emotioneel meesterschap ontwikkeld. Ze hebben een sterke ouderfiguur nodig (of een andere mentor zoals een coach of leraar) om hen te helpen hun geestelijke gezondheid te reguleren en de gevoelens die ze ervaren te verwerken.

angst bij kinderen

Stemmingswisselingen en emotionele uitbarstingen zijn normaal bij kinderen en tieners, waardoor het nog moeilijker wordt om kinderen met angst te herkennen en te helpen. Besteed aandacht aan je kinderen. Leer hun gewoonten kennen, zodat je makkelijker onderscheid kunt maken tussen normale niveaus van stress en overweldiging en niveaus die wijzen op een ernstig probleem. De waarschuwingssignalen van een ernstige aandoening gaan verder dan incidentele stemmingswisselingen:

– Gebrek aan interesse en energie. Naarmate kinderen groeien, veranderen hun interesses vanzelf. Maar als je kind dingen laat vallen waar het vroeger gepassioneerd over was en geen nieuwe activiteit oppakt, is dat een hint om dieper te graven. Dissociatie en vermijding zijn twee tekenen van een ernstige angststoornis.

– Afnemende maatschappelijke belangstelling. Evenzo kunnen vriendengroepen veranderen, maar als je kind helemaal geen vrienden meer ontmoet of geen interesse heeft om naar buiten  te gaan, kan dat een teken zijn.

– Laag zelfvertrouwen. Maakt uw kind terloopse opmerkingen over dom of lelijk zijn? Een laag zelfvertrouwen gaat vaak hand in hand met depressie en angst.

– Slechte prestaties op school. Als je kind het altijd heel goed deed op school en zijn cijfers plotseling dalen, is dat een veelbetekenend teken dat er iets aan de hand is.

– Depressie bij kinderen. Veranderingen in eet- en slaapgewoonten. Het klassieke beeld van een depressief kind is iemand die de hele tijd slaapt en veel eet. Negeer echter een afname van hun eetpatroon of slaapproblemen niet. Angst kan zich op veel verschillende manieren manifesteren, dus elke verandering in slaap- en eetgewoonten is een reden tot bezorgdheid.

– Prikkelbaarheid en woede. Angstige of depressieve kinderen en tieners – vooral jongens – zullen hun gevoelens veel vaker uiten door middel van woede en emotionele uitbarstingen dan volwassenen.

– Lichamelijke pijntjes en kwalen. Kinderen en tieners zijn niet zo emotioneel geletterd als volwassenen. Hun symptomen kunnen zich fysiek manifesteren, zoals buikpijn, hoofdpijn of spierpijn.

 

Het verhaal van Lotte
Angst

Het verhaal van Lotte

Mijn Wereld Binnen Vier Muren: Leven met Angst en Agorafobie Hey, ik ben Lotte. Achttien jaar oud, met dromen en verlangens zoals iedereen. Maar in

Lees meer»
angst en voeding
Angst

Voeding en Angst

Voeding en Angst Table of Contents Voeding als Bondgenoot tegen Angst: Een Diepere Duik In de snelle en veeleisende wereld van vandaag wordt het belang

Lees meer»
Hoe help ik mijn kind met angst
Angst

Help mijn kind heeft angst!

Share on facebook Share on twitter Share on linkedin Share on whatsapp Hoe help ik mijn kind met angst? Share on facebook Share on twitter

Lees meer»
angststoornis symptomen

HOE OM TE GAAN MET EEN KIND MET ANGST
Zodra je de tekenen hebt opgemerkt, kan je je concentreren op hoe jij je kind kunt helpen met zijn angst. Communicatieve vaardigheden staan hierbij centraal. Je wilt deze belangrijke gesprekken altijd positief en ondersteunend benaderen. Benader deze gesprekken nooit op een manier waardoor je kind zich defensief of ongemakkelijk gaat voelen.

1. LUISTEREN EN STEL DE JUISTE VRAGEN
Communicatie begint met goed luisteren: maak oogcontact, geef verbale en non-verbale bevestigingen en focus je volledig op je kind. Als ze weten dat ze jouw prioriteit zijn, is de kans groter dat ze dingen met je delen. Als ze dat doen, stel dan verhelderende vragen om tot de kern van het probleem te komen en te bepalen hoe je je kind op de beste manier kunt helpen met angst.

2. HELPEN HEN HUN ZELFTALK TE VERANDEREN
Een laag zelfbeeld kan een groot probleem zijn voor kinderen, vooral tieners. Naarmate kinderen groeien, ondergaan ze allerlei veranderingen waardoor ze zich ongemakkelijk, eenzaam of angstig kunnen voelen. Leer je kinderen om negatieve zelfpraat te identificeren en te vervangen door positieve affirmaties en versterkende overtuigingen. Het zal hun hersenen opnieuw bedraden om zich op het positieve te concentreren en hen naar een positievere en gepastere mentaliteit te brengen.

3. MOEDIG VERBINDING AAN
Ondanks de aanwezigheid van sociale media, kan een gebrek aan persoonlijke interacties van vriendengroepen ertoe leiden dat kinderen zich nog meer losgekoppeld voelen. Het plannen van een uitje zal je kind helpen om met zijn angst om te gaan. Neem ze mee voor een een-op-een dag vol leuke activiteiten. Start elk weekend een spelletjesavond voor het hele gezin. Wat je ook doet, je doel is om belangrijke persoonlijke contacten te vergroten en je kind meer steun te geven. 

4. BEVORDER GEZONDE GEWOONTEN
Vraag je je  af hoe je kinderen met angst kunt helpen? Gezonde gewoonten zijn een lange weg om stress te verlichten, het zelfvertrouwen te bevorderen en de stemming te verbeteren. Vul je koelkast met gezonde snacks. Beperk de toegang tot zoete snacks of bewerkte voedingsmiddelen. Bevorder goede slaapgewoonten door apparaten een uur voor het slapengaan uit te schakelen. Moedig je kind aan om te sporten, aan yoga te doen of te mediteren. Het is nooit te vroeg om uw kind de basis te geven voor een gezond leven.

5. HOUD HET POSITIEF
Positieve bekrachtiging is de sleutel tot het opbouwen van gezonde relaties en het leren omgaan met een kind dat worstelt met angst. In plaats van ze te straffen, moedig ze aan om positief gedrag te vertonen en beloon ze als ze dat doen. Een kind dat zich geliefd en gesteund voelt, zal zich veel eerder voor je openstellen. Het openen van die communicatielijn is de sleutel om hen te helpen niet langer in angst te leven en met hun angst om te gaan.

One part at a time, one day at a time, we can accomplish any goal we set for ourselfs

Winkelwagen

Wil jij van je angst af? Maak nu een afspraak

Heb je al een tijdje last van angstklachten en weet je niet wat je ermee aan moet? Plan dan snel een consult in, dan gaan we samen opzoek naar een oplossing.